Nachricht

Europäische Länder, in die neue EU-Beitrittskandidaten ohne Visum einreisen, sind für Türken ein Traum; Visumanträge werden in Rekordzahl abgelehnt und es werden „heimliche Sanktionen“ gegen türkische Staatsbürger verhängt!

Werbung

„Pasaport, bir seyahat romanıdır…“ Cemal Süreya böyle dedi. Türk vatandaşları uzun zamandır bu romanda yavaş yavaş artan bir kabus içinde yaşamaktadır. Bu roman, yokluğun romanına dönüşen bir seyahat romanı!

Türkiye’deki ekonomik durum ve Türk Lirası’nın değer kaybı nedeniyle yurtdışına seyahat etmek çoğu Türk vatandaşı için bir hayal olmasına rağmen; Batı ülkelerine büyük çaba harcayarak seyahat etmek isteyenler, vize başvurularının reddedilmesiyle giderek karşı karşıya kalmaktadır. ABD vizesi almak isteyenler bir yıla kadar randevu almak zorunda kalırken, Schengen ülkeleri her yıl daha fazla Türk vatandaşının vize başvurularını reddetmektedir.

Schengenvisainfo.com’un verilerine göre, 2021 yılında Türk vatandaşları tarafından yapılan Schengen vize başvurularının %19,02’si reddedildi. Bu oran 2020’de %13,78 ve 2018’de %10,45 idi. 2015 yılına geri döndüğümüzde, bu oranın yaklaşık dörtte bir olduğunu görüyoruz. Diğer bir deyişle: Türk vatandaşları, Avrupa Birliği üyeleri tarafından verilen Schengen vizesi başvurularında her yıl daha fazla reddedilmektedir. 2021 yılında Türklerin neredeyse her beş Schengen başvurusundan biri reddedilmiştir. Bu oranın 2022’de artmaya devam etmesi şaşırtıcı olmayacaktır.

Visa başvurularındaki reddedilmelere dair Reuters ile yaptığı görüşmede, schengenvisainfo.com’un baş editörü Shkurta Januzi şunları söyledi: „Reddedilme oranları küresel olarak artmaktadır. Ancak Rusya gibi diğer ülkelerle karşılaştırıldığında, Türkiye’de ret oranındaki artış daha büyük ve istikrarlıdır.“

Türk vatandaşlarının vize alması artık ayrı bir mücadele haline gelmiştir. Avrupa Birliği ülkelerinin Türk vatandaşlarının vize başvurularını neden giderek reddettikleri? Reddetmeyi reddetmeyenlere çok kısa vadeli vizeler vermeyi neden tercih ediyorlar? Ülkeye yasa dışı girmek istemeyen kişiler için bile vize başvurusu yaparken neden zorluklarla karşılaşılıyor? Sorun sadece Türkiye’deki durumdan mı kaynaklanıyor, yoksa vize başvurusu Avrupa Birliği ülkelerinin Türkiye’ye yönelik politikasında bir yaptırıma mı dönüşmüştür? Bu yıllardır gündemde olan konuyu her yönüyle inceledik.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü ve eski Washington Büyükelçisi Namık Tan, T24’e yaptığı açıklamada vize almanın zorluklarına dair şunları söyledi: „Bu, başvuru sahibini caydırmak amacıyla yapılıyor. Açıkça, bu çok katı vize düzenlemesinden bazı insanlar hoşlanmıyor ve şöyle diyorlar: ‚O zaman gitmemeliyim.‘ ‚Buraya gitmeyeceğim, vize gerekmiyor, pasaport gerekmiyor; Sadece kimliğini göster.‘ ‚Gel, o zaman, burada para harcayıp döviz bırakırsa,‘ diyorlar. Bir ülkenin

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"