Ayşe Sayın’ın Genel Türk Millî Meclisi Genel Kurulu, 31 Mart’taki yerel seçimler nedeniyle çalışmalarına ara vermişti ve bir buçuk ayın ardından ilk kez toplanacak. Meclis ve siyaset için yoğun bir gündem bekliyor. AKP’nin öncelikli gündem maddeleri arasında parlamentoda bekleyen yasalar bulunuyor. Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un, Meclis faaliyetlerini düzenleyen iç tüzük ve yeni anayasa için tedbirler alacağı beklentiler arasında.
Meral Akşener’in liderliğindeki İYİ Parti, olağanüstü bir kongre düzenleme kararı aldı ve 27 Nisan’da muhteşem kongresinde yeni başkanını ve yeni yönetimini belirleyecek.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimlerden sonra kabine revizyonu yapacağı yönündeki görüşler, siyasi lobide en çok tartışılan konular arasında yer alıyor. Siyasi parti liderleri, seçimlerin ardından bugün ve yarın ilk grup toplantılarını yapacaklar.
Genel Türk Millî Meclisi Genel Kurulu, yasama çalışmalarına bugün onurlu bir şekilde başlayacak. Bu çerçevede öncelikle enerji alanında düzenlemeler içeren yasa tasarısı ele alınacak. Söz konusu yasa tasarısı, İliç ilçesindeki Erzincan’daki maden faciası sonrasında halkın tepkilerini dikkate alarak genel kurul gündeminden çekilmişti.
Genel kurul gündeminde daha sonra rehber ve seyahat acenteleri yasasında değişiklik önerisi ele alınacak. AKP’nin kripto varlıklar için yasal düzenleme öngören yasa tasarısını parlamento gündemine getirme planları arasında olduğu belirtiliyor.
AKP’nin bu ay parlamentoya sunmayı planladığı 9. yargı paketinde kadınların kızlık soyadlarını kullanmalarına izin veren bir düzenleme de yer alacak. Bu çerçevede, mahkumların denetimli serbestlikte geçirdikleri süreyi beşte birine kadar artırma olasılığı değerlendiriliyor. Yargı paketinin ayrıca hakim ve savcılara yönelik disiplin cezaları için yeni kriterler getireceği öngörülüyor.
Seçimler sonrası yeni gündem maddelerinden birinin GNAT içtüzüğü ve yeni anayasa değişikliği olması bekleniyor. AKP, seçimlerde oy oranıyla ikinci sırayı aldı; „başarılı“ olmaları durumunda anayasa konusundaki pozisyonlarının güçleneceği düşüncesindeydi. Ancak AKP ve MHP, parlamentoda anayasa değişikliği için gerekli çoğunluğa sahip olmadığı için muhalefetin de desteğini alması gerekecek.
Erdoğan, seçimlerden sonra yaptığı merkezi yürütme toplantısında, merkezi yönetim, örgütler ve adayların da seçim yenilgisinde payı olduğunu belirtti. AKP lobisinde, Erdoğan’ın parti yönetimini ve örgütlerini değiştireceğini duyurduğu ve bu değişikliğin kabineyi de etkileyebileceği söyleniyor.
İYİ Parti, ilk kez ittifaksız katıldığı yerel seçimlerde beklenen sonuçları alamadı ve 27 Nisan’da muhteşem kong