Wann wird YSK die Ergebnisse der Kommunalwahlen bekannt geben?

Türkiye’nin yerel yöneticilerini seçmek için sandığa gittiği ve beş yıl boyunca görevde kalacaklarını seçtiğini belirtelim. 31 Mart yerel seçimlerinde alınan sonuçların net olmadığı ve CHP’nin 47 yıl sonra ilk kez birinci parti olduğu, AKP’nin ise 22 yıl sonra ikinci parti olduğu belirtiliyor. Ancak, 31 Mart yerel seçimlerinin sonuçları henüz YSK tarafından açıklanmadı. YSK, yerel seçim sonuçlarını ne zaman açıklayacak?

Türkiye’nin genelindeki parti oy oranlarına baktığımızda, Cumhuriyet Halk Partisi’nin %37,7, AK Parti’nin %35,5, Saadet Partisi’nin %6,2, MHP’nin %5 ve İYİ Parti’nin %3,8 oy aldığı belirtiliyor.

YSK’nın açıklaması merakla bekleniyor. Bugün itiraz süreci başladı. İlk etapta itirazlar 2 Nisan saat 15:00’e kadar ilçe seçim kurullarına yapılabilir. Bazı iller ve ilçelerde alınan sonuçlar birbirine çok yakın olduğundan, Kırklareli, Hatay, Iğdır, Bitlis, Hakkari, Burdur, Artvin, Ardahan ve Kütahya illerinden itirazlar alınabileceği belirtiliyor. Benzer şekilde, sonuçların birbirine yakın olduğu yerlerde itirazlar bekleniyor. İtirazlar, ilçe seçim kurullarının 4 Nisan saat 17:00’ye kadar karar vermesi gereken bir süreci başlatacak.

Eğer itirazlar reddedilirse, itiraz süreci il merkezi seçim kurullarına taşınacak ve 5 Nisan’da sona erecek. İl seçim kurulları 2 gün içerisinde kararlarını verecek ve sonuçlar 7 Nisan Pazar günü açıklanacak. Eğer bu aşamada bir karar alınamazsa, süreç YSK için devam edecek. Siyasi partilerin 3 gün içinde YSK’ya başvurması gerekecek. İtiraz süreci 10 Nisan’da sona erecek. YSK’nın da bu itirazlara karar vermek için üç günü olacak. Tüm itirazlar çözüldükten sonra YSK, nihai sonuçları 13 Nisan’da açıklayacak.

Kaynak: T24

EinspruchErgebnisOberster GerichtshofParteiWahl
Comments (0)
Add Comment