Die Stadtverwaltung und das Büro des Bezirksgouverneurs geben sich gegenseitig die Schuld: In Hatay sind die Täter für die Entfernung Hunderter Olivenbäume für den Friedhof noch immer ungeklärt.

In Hatay, waar grote verwoestingen werden aangericht door de aardbevingen van 6 februari, werden in de eerste dagen na de aardbeving op het gepachte land van de familie Yılmaz in Samandağ ongeveer 1000 graven opgegraven en honderden olijfbomen ontworteld, omdat nieuwe begraafplaatsen nodig waren. De familie Yılmaz bracht de kwestie voor de rechter. Het stadsbestuur van Hatay beweert dat de verantwoordelijkheid bij het ministerie van Binnenlandse Zaken, het ministerie van Milieu en Stedelijke Ontwikkeling en de AFAD ligt; de gouverneur van het district Samandağ zei: „We hebben het niet gedaan.“

In Hatay, dat bij de aardbevingen in Kahramanmaraş op 6 februari 2023 grote verwoestingen heeft geleden en duizenden mensen hun leven hebben verloren, waren nieuwe begraafplaatsen nodig.

Bijna 1000 graven werden uitgegraven in de eerste week na de aardbeving op het olijfboomgaardperceel dat de familie Yılmaz als pachter gebruikte, zonder de familie te informeren. Bij het graven werden honderden productieve olijfbomen, geplant in 1972 en ongeveer 50 jaar oud, ontworteld.

Het was echter niet bekend op wiens instructie de olijfbomen waren verwijderd. Met uitzondering van enkele graven die in die tijd zijn gegraven, bleven bijna alle graven leeg en werd niemand begraven. Hoewel meer dan een jaar is verstreken sinds de aardbeving, weet de familie Yılmaz nog steeds niet wie de olijfbomen heeft gekapt.

Ze hebben een verzoek ingediend bij het kantoor van de districtsgouverneur en bij de gemeente.

Yusra Yılmaz en de advocaat van haar familie bij de Metropolitan Municipality van Hatay, het Nationaal Bureau van Onroerend Goed van het district Samandağ en de gemeente Samandağ, verklaarden: „Aangezien het duidelijk is geregeld dat olijfboomgaardgebieden niet mogen worden beperkt volgens wet nr. 3573 ter verbetering van de olijfteelt en de fokkerij van wilde dieren, en dat begrafenissen buiten begraafplaatsen volgens wet nr. 1593 verboden zijn, is het duidelijk dat de schade veroorzaakt door het onrechtmatig handelen of optreden van het management aan de klant moet worden vergoed.“ Er werd een verzoek ingediend met de volgende bewoordingen:

„Gemeente Samandağ: De demontage werd uitgevoerd door de gouverneur en de districtsgouverneur.“

In zijn antwoord op het verzoek verklaarde de adjunct-secretaris van de gemeente Hatay, İhsan Çakar, dat de demontage van het olijfboomgaardgebied niet was uitgevoerd door de partijen, maar door de gouverneur en de districtsgouverneur van Samandağ, verantwoordelijk voor de regio.

De directeur van technische zaken van de gemeente Samandağ verklaarde dat de werkzaamheden en processen met betrekking tot begraafplaatsen onder de autoriteit en verantwoordelijkheid van het stadsbestuur van Hatay vallen.

Het Nationaal Bureau van Onroerend Goed van het districtsgouvernement Samandağ verklaarde in antwoord op de klacht dat het huurcontract was opgezegd en dat er geen willekeurige ingrepen waren geweest in het olijfboomgaardgebied. In de betreffende reactie stond: „De contracten zijn met goedkeuring van ons districtsgouvernement beëindigd onder de nummers 7426317 en 7426274. Onze administratie heeft geen willekeurige ingrepen (olijven plukken, graven openen, enz.) op het terrein uitgevoerd.“

Omdat de verzoeken vruchteloos bleven en de schade niet kon worden hersteld, diende de

ArbeitErdbebenGrabOliveSamandag
Comments (0)
Add Comment